logoweb sirius
abril 20, 2023

Il·luminades pel sol: ciclovies que brillen amb energia solar

A través de materials diferents, aquests camins absorbeixen l'energia del sol i l'alliberen de nit en forma de llum. Ajuden a prevenir accidents i redueixen la contaminació lumínica.
Lor els beneficis que aporta tant a nivell físic com a nivell ambiental, la bici és un mitjà de transport cada cop més utilitzat en molts països del món. En aquest marc, creix el nombre d'empreses que dissenyen i desenvolupen propostes innovadores de ciclovies. Una tendència en apogeu és la dels camins solars, que de nit brillen i il·luminen l'entorn que els envolta. Grup Edisur t'apropa a alguns dels casos implementats a Europa.

Un camí d'estrelles a Anglaterra
Starpath va ser una de les primeres iniciatives en aquest rubro. Ubicada al parc Christ’sPieces de Cambridge, aquesta ciclovia es nodreix dels raigs del sol i quan enfosqueix els allibera com a llum artificial. Va ser ideada per la firma Pro-Teq i es basa en un líquid que s'aplica sobre la superfície de la via. La intensitat de la brillantor varia segons l'entorn: com més fosc és l'ambient, més forta és la llum que emet.

Alguns dels avantatges que proporciona aquest sistema són la reducció d'accidents (gràcies a una major visibilitat de desnivells i de persones que es creuen), disminució de la contaminació lumínica (per la baixa intensitat de la llum) i escasses despeses de manteniment.

Infraestructura inspirada en Van Gogh a Holanda
“La nit estrellada”, una de les obres més destacades de Vincent van Gogh, és la inspiració darrere de “Van Gogh-Roosegaarde”. Mitjançant pedres led, el dissenyador holandès Dan Roosegaarde va imitar en aquesta ciclovia les pinzellades que l'artista va plasmar al cel de la seva pintura. Igual que Starpath, aquestes pedres es carreguen de dia i transformen aquesta energia en llum que alliberen de nit.

La mesura, que aplega recursos energètics i urbanístics amb elements culturals, es va aplicar a Nuenen, el poble natal de Van Gogh.

Propostes per a bicis i vianants a Polònia
Mobilitzats per la prevenció d'accidents, els treballadors de l'Institut de Recerca Tècnica TPA van projectar un camí de vianants i una ciclovia que funcionen amb energia solar. El disseny, que està en fase pilot, es va aplicar en un tram de 100 metres a Lidzbark Warminski, al nord de Polònia.

La lluentor de les vies va ser possible gràcies a una pintura creada amb un material sintètic, que reacciona a la llum del sol i emet una lluentor que dura 10 hores. Com que el material permet l'adaptació a diferents colors, en aquest cas es va optar pel blau perquè no desentonés amb l'entorn.
Skip to content